Suurtalli Pölypunkkimaassa

Kerystonin Kartano on ravitalli, joka sijaitsee virtuaalisen Suomen eksoottisimmassa kunnassa, Pölypunkkimaassa, jossa ei koskaan ole talvi. Pölypunkkimaassa on Kerystonin Kartanon lisäksi vain yksi talli, Kerystonin Kartanon tytärtalli Ravaavat Kermakakut. Maatiloja puolestaan on tallien edestä, ja moni kunnan asukkaista saa elantonsa maanviljelystä tai muusta alkutuotannosta. Lähimpään kaupunkiin on viidenkymmenen kilometrin matka.

Kerystonin Kartanoon kuuluu nimensä mukaisesti vanha kartano, joka on Keryston-suvun asuinkäytössä itäsiipeä lukuun ottamatta, josta osa on vuokrattu työntekijöille ja osa on kaikkien työntekijöiden taukotilana. Ravitalli Kerystonin Kartano on virtuaaliosakeyhtiö Kerystonin Kartanon omistuksessa. Virtuaaliosakeyhtiön omistuksessa on paljon maata, joista osa on metsää, osa peltoa ja osa treenimaastoja. Nämä kaikki ovat tallin käytössä. Tallipihan perusmaisemaan kuuluvat isot niityt, joiden sivuilla levittäytyvät metsät ja mainiot maastomahdollisuudet – tämä tarkoittaa monia polkuja ja pikkuteitä.

Talliin kuuluu kolme tallirakennusta: vanha Pölytalli, kilpatalli ja siittola. Pölytallissa asuvat ponit ja ranskanravurit, kilpatallissa puolestaan suomenhevoset ja peitsarit sekä nuoret treenihevoset. Siittola toimii nimensä mukaisesti siitosorien ja -tammojen kotina, ja se on rakennettu nimenomaan ammattimaiseen käyttöön. Kilpatallissa on kymmenen pesupaikkaa ja kaksi solariumia, pölytallissa on kolme pesupaikkaa ja siittolassa kolme pesupaikkaa ja solarium.

Tallirakennusten lähellä on paljon hiekkatarhoja ja isoja laitumia. Laitumille sekä joihinkin hiekkatarhoihin on rakennettu katokset. Ori- ja tammavarsoille on omat pihatot. Tallipihalta pääsee helposti maastoihin, joten säikytkin hevoset pääsevät vaivatta lukuisille maastopoluille joutumatta vastakkain autojen tai traktoreiden kanssa. Kilpatallin lähettyvillä sijaitsee kolme kuuden hevosen kävelykonetta, pölytallin ja siittolan kumpaisenkin lähettyvillä yksi.


Ammattimaista valmennustoimintaa

Valmennusmaastot ovat loistavat, sillä tallin lähettyvillä on monia polkuja ja pikkuteitä. Pienet metsäpolut ja vähän isommatkin polut ovat hyväpohjaisia, ja pitkät suorat antavat mahdollisuudet niin laukka- kuin ravivetoihinkin. Oma ravirata löytyy noin kilometrin päästä tallilta. Raviradan lähettyvillä on 1 500 metrin hiittirata ja 900 metrin mäkitreenitie, jotka ovat tärkeitä treenaamisen kannalta. Tallilla on uittamista varten tekolampi, joka on hiekkapohjainen.

Kerystonin Kartano on yhteistyössä läheisen Pölypunkkimaan maatalousoppilaitoksen kanssa. Oppilaitoksen ravilinjan valinneet opiskelijat suorittavat tallijaksot tallilla ja mahdollistavat suurtallin toiminnan. Oppilaiden lisäksi tallilla työskentelee vakituisia työntekijöitä, joihin kuuluu hevosenhoitajia, valmentajia, kengittäjiä, hieroja ja eläinlääkäri. Lähin eläinlääkäriklinikka on Pölypunkkimaan ravikeskuksessa kilometrin matkan päässä.

Yksi virtuaalinen vuosi Pölypunkkimaassa vastaa kahta reaalikuukautta.


Päiväjärjestys

06.00 Aamutalli: ruokinta, ensimmäiset hevoset ulos ja karsinoiden siivous
08.00 Hevosten ajamista ja treenaamista
12.00 Päivätalli: ruokinta, aamuhevoset sisälle ja iltahevoset ulos
14.00 Hevosten ajamista ja treenaamista
18.00 Iltatalli: iltahevoset sisälle, ruokinta
21.00 Yöheinät


Jalostustoiminta

Tallin toimintaan kuuluu suomenhevosten ja peitsareiden kasvatus. Poneja ja ranskanravureita kasvatetaan sivutoimisesti. Kasvatuksen tarkoitus on kasvattaa kestäviä, selväpäisiä ja hyvärakenteisia suomenhevosia ja peitsareita kilparadoille. Useimmiten kasvattimme jäävät kotiin, mutta osa tietenkin myydään. Monet suomenhevos- ja peitsarikasvattimme ovat päätyneet hyviin koteihin ja kilpailleet hienon uran, osoittaen olevansa kovia juoksijoita. Suomenhevosilla kasvattajanimenä on etuliite Kekan. Peitsareilla puolestaan kasvattajanimeä ei ole, vaan kunkin emätamman varsat nimetään tietyn teeman mukaan.

Kasvattaminen olisi vaikeaa ilman omia siitosoreja. Tallissa on täyspäiväisessä siitoskäytössä yli 30 oria, minkä lisäksi kisaavat orit astuvat toisinaan tammoja kilpailemisen ohessa. Suurin valikoima löytyy peitsareista, sillä niitä on aina yli 20 täysipäiväistä siitosoria. Kerystonin Kartanon peitsarisiitosorivalikoima on virtuaalimaailman monipuolisin. Orit ovat hyvin erisukuisia, joten vaihtoehtoja tammoille on paljon – näin pidämme peitsarien geenipoolin runsaana.


Kisatoiminta

Kerystonin Kartano pyrkii järjestämään säännöllisesti raveja omalla raviradallaan. Vuonna 2015 raveja järjestettiin kuukausittain, mikä on tavoitteemme myös vuonna 2016. Talli on suurin peitsariravien järjestäjä, ja iso osa vuoden raveista koostuu peitsariraveista. Perusravien lisäksi järjestetään erikoisraveja, kuten suurkilpailuraveja ja VPY Sire Stakes -pisteitä kerryttäviä raveja.

Tallin omia tunnettuja arvokilpailuita ovat mm. Pikkupelmann, Fasterajo, Keryston Pace, Championship Battle, Breeders' Crown, Dustland Plate, Nordic Stakes. Edellä mainitussa listassa ei ollut vielä puoliakaan vuosittain järjestettävistä arvokilpailuista. Lisäksi VRER:n alaisista suurkilpailuista Kerystonin Kartano järjestää vuosittain Juvenile GP:n ja Classic Pacen sekä osallistuu suurkilpailuiden järjestämiseen järjestämällä milloin minkäkin suurkilpailun.

Tiedot tallin järjestämistä raveista löytyy raviradan omilta sivuilta.


Toimintaa

Jalostusoriit
Oriimme ovat aina valmiina palvelemaan tammoja. Yhteydenotot sähköpostitse
keryston_k(a)luukku.com.

Kasvatit
Jo yli 300 syntynyttä kasvattia.

Kerystonin Kartanon ravirata
Raveja kuukausittain.